Gateau marcel – chokladtårtan med endast 5 ingredienser
25 aug, 2023
AvLouisa Lorang
Det är inte många ingredienser som krävs för att göra chokladtårtan gateau marcel – ändå doftar den lyx vid servering!
Annons
Gateau marcel
Krämig och lyxig chokladtårta som bakas utan mjöl. Servera gärna med lättvispad grädde.
6 portioner
Annons
Du behöver:
200 g mörk choklad
200 g smör
6 ägg
200 g (2 ½ dl) strösocker
Till servering:
4 msk kakao
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret i en kastrull. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett fast skum med hälften av sockret i en skål. Vispa äggulorna ljusa och luftiga med resten av sockret i en annan skål. Blanda den smälta chokladen försiktigt med äggulorna. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna. Fyll hälften av moussen i en smord springform, ca 23 cm i diameter. Ställ resten i kylen.
- Grädda kakan i 15–20 minuter tills den precis är genomgräddad. Låt svalna helt i formen. Placera kakan på ett fat (låt gärna formen vara kvar). Häll över den ogräddade moussen och låt kakan stå i kylen över natten.
- Till servering: Ta bort formen och sikta ett generöst lager kakao över kakan och servera genast. Kakan är ännu godare med lättvispad grädde.
Foto: Columbus Leth
Annons