Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptMat till Valborg

Magi från Moët – ELLE mat & vin smakar vintagechampagne

24 nov, 2023 
AvJenny Norberg
Magi från Moët – ELLE mat och vin smakar vintagechampagne
En vintagechampagne tillverkas bara de år som skörden varit något alldeles extra. ELLE mat & vin fick följa med till Moët & Chandon för att prova deras premiumsortiment.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckescoachen #5 - Bubbelskola: temperatur och lagringBrand logo
Dryckescoachen #5 - Bubbelskola: temperatur och lagring

Det sägs att det i snitt öppnas en flaska Moët & Chandon varannan sekund någonstans i världen. Något som helt plötsligt slår mig när vi står framför den långa trappan ner till deras vinkällare i Epernay, Champagne. Jag börjar gå nedåt och räknar. Vartannat trappsteg = en flaska. En, paus, två, paus, tre, paus… När jag nått botten av trappan har det alltså redan hunnit öppnas 50 flaskor. Tanken svindlar – även om den mot fakta framstår helt rimlig: totalt producerar Moët 30 miljoner flaskor champagne varje år (!), vilket motsvarar ungefär 10 procent av regionens totala champagneproduktion.

Annons
De vackra vingårdarna som tillhör champagnehuset.
De vackra vingårdarna som tillhör champagnehuset.

Men även om Moët är jätten – den ingår i franska LVMH-koncernen som även äger champagnehusen Ruinart, Mercier, Veuve Cliquot, Krug, Armand de Brignac och Dom Pérignon – så har de inte bara bredd, utan även spets. Vi är nämligen här för att fira att Moët fyller 270 år och ska få provsmaka några av deras årgångschampagner. Till skillnad från en standardchampagne, som för det här champagnehuset är Moët & Chandon Brut Impérial, vilken tillverkas varje år och som med hjälp av en blandning av viner från olika år alltid smakar på samma sätt, så innehåller en årgångschampagne enbart druvor från ett och samma år. Men det är inte alla år som en vintage-champagne får tillverkas, det måste nämligen vara ett år med en alldeles exeptionell skörd. De flesta champagnehus gör årgångschampagner och hos Moët har de skapats sedan 1842.

Annons
På väggen i vinkällaren projiceras alla år som Grand Vintage-champagner släppts.
På väggen i vinkällaren projiceras alla år som Grand Vintage-champagner släppts.
Trappan ner till vinkällaren hos Moët & Chandon, totalt 28 km!
Trappan ner till vinkällaren hos Moët & Chandon, totalt 28 km!
Annons

Väl nere i vinkällaren får vi prova flera olika årgångschampagner – den allra äldsta från 1995. Alla viner har sin egna unika charm och smak, präglad av det årets skörd. Den senaste årgångschampagnen från Moët är deras 76:e i ordningen och släpptes i år: Grand Vintage 2015 och Grand Vintage Rosé 2015. Den första doftar och smakar gräddigt av mandel, smörig brioche och friskt av citrusskal och gula äpplen, med hög syra. Rosén har även den en hög syra och generös karaktär av smultron, nötter, rostat bröd och en hint av marsipan. Båda champagnerna smakar fantastiskt i dag, men kan även lagras i flera år framåt.

I slottet finns 11 rum, alla unikt inredda, och många sällskapsytor att njuta av.
I slottet finns 11 rum, alla unikt inredda, och många sällskapsytor att njuta av.
Annons
På slottet serverades middag med champagne till alla rätter. Här en amuse bouche med ostron och gurka.
På slottet serverades middag med champagne till alla rätter. Här en amuse bouche med ostron och gurka.
Annons

Champagne i allmänhet och vintage-champagne i synnerhet passar alldeles utmärkt att servera till mat, vilket vi senare på kvällen får prova på vid en middag på Moët & Chandons egna slott Chateau de Saran. Slottet byggdes 1801 av sonsonen till champagnehusets grundare Claude Moët och det fungerar i dag som ett exklusivt event- och gästhotell, vilket har gästats av celibriteter som Leonardo Di Caprio, Kate Moss och Jay-Z . Varje rum är unikt inrett enligt ett tema, varav ett i engelsk stil där du kan sova i samma säng som drottning Elizabeth II en gång gjorde när hon var på besök. Vi serveras hummer med friterad kronärtskocka, lamm med fikonkräm och maräng med mangokuber med olika matchande Grand Vintage-årgångar i glasen. Mat och dryck i världsklass – i perfekt harmoni.

Moëts slott Chateau Saran byggdes 1801.
Moëts slott Chateau Saran byggdes 1801.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons