Chokladkaka med lemon curd och mandel
1 kaka
Chokladkaka:
6 ägg
300 g mörk choklad
2 ¼ dl (225 g) strösocker
155 ml kokande vatten
225 g smör plus extra till formen
2 msk amaretto
Fyllning:
2 ¼ dl vispgrädde
325 g lemon curd
Ev 1/2 ekologisk citron, skal och saft
Garnering:
50 g rostade mandelflagor
Lite rivet citronskal
Så här gör du:
1. Värm ugnen till 180°.
2. Smöra en springform, ca 23 cm i diameter, och klä botten med bakplåtspapper.
3. Dela äggen i vitor och gulor.
4. Bryt chokladen i mindre bitar och mixa den och strösocker till ett fint pulver i en matberedare med kniv.
5. Vispa ihop kokande vatten, smör och amaretto.
6. Blanda ner äggulorna och sist chokladsockret.
7. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner i chokladblandningen.
8. Fördela smeten i springformen. Grädda i ugnen i ca 45 minuter. Kakan är klar när du kan sticka ner en knivspets i den utan att kniven blir kladdig.
9. Låt kakan svalna i formen och sedan stå kallt i 2–3 timmar.
10. En stund före servering vispas grädden till ett mjukt skum.
11. Slå upp lemon curden i en skål. Är den färdigköpt kan du friska upp smaken med lite extra citronsaft och fint rivet citronskal så den inte är för söt.
12. 1Fördela lemon curd över chokladkakan och toppa med vispad grädde.
13. Strö rostade mandelflagor och lite rivet citronskal över kakan och servera.
Av: Kristina Høelg
Foto: Line Falck
LÄS MER: