Här Catarina Könings mingelfavoriter
– Jag väljer alla gånger förrätter, eller småplock framför dessert. Och jag vill slå ett slag för att olika tilltugg, säg två, tre fyra små saker, gärna får ersätta en sittande förrätt. Bjud på en drink och några olika varianter av plock så får du en avspänd inledning på middagen. Att sitta tills bords under en tre eller fyra rätter lång middag kan kännas för uppstyrt, tipsar Catarina König.
Rum is passion
Sötsyrligt härlig.
Du behöver:
1 drink
4 cl Don Papa rum, Plantation, eller annan mörk, lite sötare rom
3 cl limesaft
2 cl sockerlag
1 färsk passionsfrukt, inkråmet
1 stor isbitkrossad isgarnityr
1⁄2 färskt, tvättat passionsfruktsskal med inkråm
Färsk mynta
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
Gör så här:
- Koka upp socker och vatten tills sockret smält. Låt svalna. Mät upp rom, limesaft, sockerlag och inkråmet från en färsk passionsfrukt i en shaker. Lägg i en stor isbit och skaka den riktigt kall.
- Fyll upp ett glas med krossad is och häll upp drinken. Garnera med passionsfrukten och lite mynta.
Wontonchips med hummerröra och togarashi
Shichimi togarashi är en japansk kryddblandning med chili, apelsinskal, ingefära, japansk peppar samt vita och svarta sesamfrön. Den tillför en trevlig hetta och en härlig fräschör till asiatiska rätter.
10-12 chips
Du behöver:
5–6 wontonblad
2 kokta humrar
1 dl majonnäs, hemslagen eller Hellmans
½–1 msk srirachasås
½ tsk shichimi togarashi
Saften av ½ lime
Rapsolja, att fritera i
Topping:
Färsk koriander
Shichimi togarashi
Gör så här:
- Plocka ur stjärtar och klor på humrarna. Hacka ner köttet fint. Blanda samman majonnäs, srirachasås, shichimitogarashi och pressad lime.
- Vänd i hummerhacket och smaka av. (Humrarna kan ju vara lite olika till sin storlek, så om mer majonnäs behövs är det bara att tillsätta en klick till.) Ställ i kylskåpet till servering.
- Hetta upp oljan till 160–170°. Den behöver bara komma upp någon centimeter på kastrull-kanten, så använd en liten kastrull så går det inte åt så mycket olja.
- Klipp wontonbladen diagonalt, från hörn till hörn, så det blir 10–12 trianglar. Lägg bladen i den heta oljan och fritera hastigt i omgångar tills de blir gyllene och krispiga. Det tar 15–20 sekunder.
- Lägg upp på ett fat med hushållspapper och salta lätt.
- Klicka på hummerröran precis före servering och toppa med korianderblad och shichimi togarashi.
Lyxiga fågelbon med löjrom
Frasiga, salta och krämiga.
6 tilltugg
Du behöver:
3 fasta potatisar rapsolja, att fritera i
3⁄4 dl smetana
1⁄2 citron, rivet skal
3 msk löjrom eller annan rom
Topping:
Finhackad gräslök
Nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skölj, skala och svarva potatisen fint. Har man ingen svarv kan man hyvla potatisen tunt och sedan strimla tunt. Lägg i kallt vatten.
- Hetta upp olja i en kastrull till 155–160°.
- Häll av och torka av potatisen med en köks- handduk. Krama 6 bollar, som små ”fågelbon”, av potatisen och lägg i en mindre sil. Sänk ner i kastrullen och fritera ”fågelbona” 3 minuter, tills de är gyllene och krispiga som chips. (Ta hjälp av ett verktyg för att hålla potatisen på plats i silen till en början, innan den blir hård och ligger kvar av sig självt.)
- Ta upp från oljan, salta och ta hjälp av en matsked för att lossa den från silen. Låt ”fågelbona” droppa av och svalna på hushållspapper.
- Vänd ihop smetana med citronzest och lägg i en spritspåse. Lägg löjrommen i en annan spritspåse.
- Före servering, spritsa på citronkräm och löjrom. Toppa med finskuren gräslök och svartpeppar. Servera!
Citrongräs- och limesorbet med bubbel
En syrlig sorbet med smak av citrongräs och lime möter ett bubbligt mousserande vin och skapar en underbar känsla av friskhet. Så himla gott som fördrink, men passar också som dessert!
4 glas
Du behöver:
1 flaska mousserande vin, prosecco, champagne eller annat fruktigt bubbel
Citrongräs- och limesorbet:
1 ½ dl vatten
1 dl saft + rivet skal från ½ lime
½ dl citronsaft
1 ¼ dl strösocker
1 tsk flytande honung
½ bankat citrongräs
¼ dl glykossirap
1 äggvita
Gör så här:
- Blanda vatten, limesaft, limeskal, citronsaft, socker, honung och citrongräs i en kastrull. Låt puttra samman på medelhög värme så att sockerkristallerna smälter.
- Rör i glykossirapen och låt sorbetsmeten svalna. (Ställ gärna kastrullen i ett kallt vattenbad).
- När sorbetsmeten är helt kall, vispa upp en äggvita till hårt skum, hårt som en maräng, och vispa ner i smeten.
- Häll över smeten i glassmaskinen och låt gå tills sorbeten stelnar. Det tar ungefär 45 minuter. Skeda sedan över i en bunke med lock och låt stå i frysen ett par timmar före servering.
- Vid servering: Lägg en kula sorbet i varje glas och toppa upp med bubbel. Servera drinken med en liten sked.
Recept och foto: Catarina König