Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Världens bästa kock Albert Adriàs unika gästspel på Aloë

03 apr, 2023 
AvNami Kawakita
Världens bästa kock Albert Adriàs unika gästspel på Aloë
Albert Adrià, känd för många som världens bästa kock, besökte Stockholm och Michelin-krogen Aloë under två fullspäckade dagar. ELLE mat och vin fick möjligheten att ta del av den otroliga menyn!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
6 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommarBrand logo
6 restauranger alla borde besöka på Gotland i sommar

Utifrån ser inte Aloë mycket ut för världen, den är till och med lite svår att hitta. Lokalen var en gång i tiden en matbutik men väl där inne döljer sig stjärnkrog och bakficka med tillhörande sushiställe på utsidan. Teamet bakom succén Aloë med två Michelinstjärnor är krögarna Niclas Jönsson och Daniel Höglander som tillsammans har erfarenhet från bland annat Mathias Dahlgren, Operakällaren och Esperanto. Dessutom har de mottagit flera internationella priser för sin matlagning. Det är i Aloë de har låtit både kreativitet och fantasin flöda och skapat en fantastisk restaurang, mitt i ett villaområde i Älvsjö, långt utanför Stockholms innerstad.

Annons
Albert Adrià och Aloës Daniel Höglander.
Albert Adrià och Aloës Daniel Höglander.
I den bästa av världar hade Albert Adrià själv velat gå och välja råvaror till sin meny.
Annons

Albert Adrià är en gastronomisk förebild och en av pionjärerna inom modern matlagning. Det kulinariska äventyret startade på 80-talet när han tillsammans med sin bror, Ferran Adrià, tog över köket på den legendariska restaurangen El Bulli, som blivit utnämnd till Världens Bästa Restaurang inte mindre än fem gånger. Under senare år har stjärnkocken drivit restauranger som Tickets, Pakta samt Hoja Santa, och är nu verksam med Michelinrestaurangen Enigma i Barcelona.

Man kan säga att allt han rör vid blir till guld. Och bevisat så även här på Aloë, som han i samarbete med Estrella Damm, gästspelade under två hektiska dagar i mars. När jag träffar honom är han redo att ta sig an dagens sista intervju. Att han är ett proffs i köket är ingen nyhet men det var desserterna som fångade hans intresse från början. Han har jobbat som konditor i 20 år och publicerat tre böcker med just bakverk men när jag frågar honom om hans favoritdessert så svarar han ödmjukt:

Annons

– Nu ska jag vara politiskt korrekt; en fruktbit. En bra banan, ett bra äpple, vilken frukt som helst av riktigt bra kvalitet.

Ett lite otippat svar från en av världens bästa konditorer tycker jag ändå.

– Men om vi pratar ren efterrätt, då gillar jag glass, lägger Albert Adrià till. Och en riktigt bra tiramisu!

Givetvis är även serveringen genomtänkt på Aloë.
Givetvis är även serveringen genomtänkt på Aloë.

Hur har du tänkt när du komponerade menyn för Aloë?

– Det är en bra fråga! Det handlar om anpassningsförmåga, jag tänkte: Sverige, Aloë, vad lagar de för mat? Vad är det för rätter som kan vara intressanta, kan de berätta en historia i sig eller för att de smakar så mycket? Som rätterna med hare till exempel. Det var såklart också i samråd med kökschefen här på Aloë.

Annons

Jag får känslan av att det ska kännas lite som hemma?

– Självklart. Helt och hållet! skrattar Albert Adrià.

Kvällens väl genomtänkta meny.
Kvällens väl genomtänkta meny.

Allt med Albert Adriàs meny är genomtänkt. Som kocken säger själv så i den bästa av världar så hade han haft möjlighet att själv gå i affärer och välja ut sina egna råvaror efter smak och säsong men schemat är tight. Ikväll ska runt nitton olika rätter lagas till en förväntansfull publik. Rätter som omsorgsfullt komponerats med omtanke och matchas med ett noga utvalt öl- och vinpaket.

Annons

Självklart är serveringen enhetlig och synkroniserad, de har varit med förr. De vackra rätterna speglar ett genuint hantverk av en person som älskar sitt jobb.

Terrin på filodeg med wagyu, gåslever i mitten och pistaschkräm.
Terrin på filodeg med wagyu, gåslever i mitten och pistaschkräm.
Brioche med brynt smör på toppen och fransk smör på sidan.
Brioche med brynt smör på toppen och franskt smör på sidan.
Annons
Omsorgsfull förberedelse av endiver med hare, foie gras och hallon.
Omsorgsfull förberedelse av endiver med hare, foie gras och hallon.

Det har varit två år med pandemi och nu en finanskris, något som verkligen påverkat restaurangbranschen. Hur tror du det påverkar oss och vårt sätt att äta ute?

– Det finns inte ett enda svar på den frågan, det är bara i döden som man med säkerhet vet hur det blir. Allting händer av olika små skäl. Folk vill inte laga mat hemma, att äta ute blir dyrare för varje dag, det blir svårare att driva en restaurang. Men jag tänker att en av nycklarna är specialiteterna. Som i Asien – du gör en sak men du är bäst på den! Du kan ha en restaurang som bara gör ramen, sushi, yakitori, vilket innebär mindre investering, mindre personal och man kan ha mer fokus på att förädla just den rätten. Tidigare var det ju så i Europa att om du hade en pizzeria så gjorde du allt – risotto, pasta, antipasto. Nu serverar en pizzeria bara pizza. Vem som helst brukade sälja kaffe men nu har du en kaffespecialist som kan sin sak. Det blir allt vanligare att du bara kan dricka kaffe men då dricker du det bästa kaffet. Men det finns många sanningar!

Annons
En dessert från ElBulli 1997; mango, vit choklad och rippel av svarta oliver.
En dessert från ElBulli 1997; mango, vit choklad och rippel av svarta oliver.
Vackra petit fours.
Vackra petit fours.
Annons

Har du någon favoriträtt på menyn för Aloë?

– Jag har ingen riktig favorit. Om man skulle fråga femtio personer om deras favoriträtt så skulle alla svara olika. Många kockar glömmer att rätten inte är färdig förrän den kommer tillbaka, finns det mat kvar på tallriken så är det du som har gjort fel. Jag säger så här; den bästa rätten är tallriken som kommer tillbaka tom.

Som vi säger i Sverige; hunger är den bästa kryddan!

– Den gillar jag!

Världens bästa kock Albert Adrià i köket på Aloë.
Världens bästa kock Albert Adrià i köket på Aloë.

Foto: Fabian Wester

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons