3 små rätter med smaker från Medelhavet
1. Grillade fyllda mini-paprikor
4 portioner
Du behöver:
2 snackspaprikor
4 bollar mini-mozzarella
4 tsk kapris
8 oliver
4 tsk pesto
Gör så här:
Halvera paprikorna och ta bort kärnhusen. Grilla lätt på båda sidor och fyll varje halva med en liten boll mozzarella, 1 tsk kapris, 2 oliver och en liten sked pesto.
2. Grillad vitello tonnato
4–6 portioner
Du behöver:
125 g tonfisk i olja, avrunnen
3/4 dl majonnäs
1 msk kapris
2 sardellfiléer
1 msk färskpressad citronsaft
1/4 ekologisk citron, skalet
ev 1/2 dl kalv- eller köttbuljong
salt och svartpeppar
400 g flankstek av kalv, eller filet mignon
Till servering:
150 g körsbärstomater
8–12 stora kapris
gott bröd, gärna grillat surdegsbröd
Garnering:
färska kryddörter
Gör så här:
Mosa ihop avrunnen tonfisk, majonnäs, kapris, sardeller, citronsaft och fint rivet citronskal till en krämig konsistens. Justera eventuellt konsistensen med lite buljong. Smaka av med salt och peppar.
Grilla köttet 3–5 minuter på varje sida. Halvera tomaterna och grilla dem snabbt. Låt köttet vila några minuter och skär sedan i tunna skivor och servera med tomater och kapris. Skeda lite sås över köttet och garnera med kryddgrönt. Servera gärna med bröd till.
3. Gazpacho med räkor
4 portioner
Du behöver:
2 skivor bröd, gärna ljust rostbröd
600 g färska tomater
2 klyftor vitlök
1 salladslök
1 röd spetspaprika
1 gurka
1/2 dl olivolja
2 dl kall grönsaksbuljong
1–2 msk sherryvinäger
salt och svartpeppar
Garnering:
1 liten rödlök
1/2 gul paprika
1/2 gurka
200 g räkor
olivolja
färdiga krutonger
Gör så här:
Skär kanterna från brödbitarna. Använder du större tomater, skär bort den hårda biten från kvisten.
Hacka vitlök, salladslök, paprika, gurka, bröd och tomater grovt och mixa sedan ihop med matberedare eller stavmixer. Kör tills det får en krämig konsistens. Späd med buljong och smaka av med vinäger, salt och peppar. Låt stå i kylen fram till servering.
Hacka rödlöken mycket fint och skär paprika och gurka i små tärningar. Skala räkorna och häll upp soppa i små skålar. Garnera med en liten hög rödlök, paprika, gurka och räkor i varje skål. Droppa lite olivolja, strö några krutonger över och servera.
Testa också:
Av: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft