3 lyxiga drinktilltugg till cocktailpartyt
1. Miniscones med skinka och chutney
15–20 st
Tid: 35 minuter
Välj en riktigt god delikatesskinka till dessa ljuvliga små puffar.
Du behöver:
75 g smör
175 g Kungsörnen extra fint mjöl
2 tsk dijonsenap
5 msk filmjölk
100 g delikatesskinka
5–6 msk chutney
Gör så här:
Sätt ugnen på 220°. Smöra en stor bakplåt. Lägg mjölet och 75 g smör i en matberedare och mixa tills det blivit smuligt. Tillsätt då senap och filmjölk och fortsätt mixa tills det blir en deg. Kavla ut degen på en mjölad yta tills den är 2 centimeter tjock. Skär ut rundlar som är 4 cm i diameter och lägg dem med lite mellanrum på den smörade plåten. Knåda ihop resten av degen och kavla ut den igen och gör nya rundlar, fortsätt tills du använt upp all deg. Grädda i ugnen i cirka 12 minuter eller tills de puffat upp sig och blivit gyllene. Lägg dem på ett galler för att svalna. Dela dem sedan på mitten och bred på smör. Lägg på strimlad skinka och toppa med lite chutney.
2. Halstrade pilgrimsmusslor med chilisås
12 st
Tid: 25 minuter
Pilgrimsmusslor är aldrig fel, förhöj smaken med sweetchili och koriander.
Du behöver:
12 stora pilgrimsmusslor
olja (till pensling)
salt och peppar
4 salladslökar
4 msk sweetchilisås
3 msk hackad koriander
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Torka av pilgrimsmusslorna på lite hushållspapper, pensla med lite olja och krydda med salt och peppar. Värm en grillpanna eller en vanlig stekpanna och stek pilgrimsmusslorna tills de fått färg på båda sidorna. Lägg dem på en plåt. Koka upp vatten i en liten kastrull. Halvera vårlökarna och skär dem sedan i tunna strimlor. Koka i 2 minuter tills de är mjuka. Ta upp dem ur vattnet och låt dem rinna av på lite hushållspapper. Strö lite vårlök ovanpå pilgrimsmusslorna och tryck igen om grillspett för att få dem att hålla ihop. Blanda chilisåsen med koriander. Gratinera pilgrimsmusslorna i ugnen i 10 minuter. Lägg sedan upp på ett fat och strö över en sked sås på varje
3. Panerade vaktelägg
12 st
Tid: 45 minuter
Pyssligt, men mödan värt. Se gästernas förvåning när du skär upp äggen.
Du behöver:
12 vaktelägg
vetemjöl (till panering)
400 g korvkött från korv med hög kötthalt (till exempel chorizo eller salsiccia)
1 tsk fänkålsfrön (lätt krossade)
1/2 tsk kumminfrön (lätt krossade
1 chilifrukt (urkärnad och finhackade)
3 msk hackad persilja
salt och peppar
1 ekologiskt ägg (uppvispat med en gaffel)
75 g ströbröd
frityrolja
Gör så här:
Lägg vakteläggen i en kastrull och fyll den med vatten. Koka upp, sänk sedan värmen och låt det stå i 2 minuter. Häll av vattnet och häll sedan kallvatten över äggen så att de kyls ner. Skala dem och rulla dem i mjöl. Blanda korvkött med fänkålsfrön, kumminfrön, chili, persilja och lite salt och peppar i en skål. Dela upp blandningen i 12 lika stora delar. Ta en del korvkött och platta ut det i handflatan tills det är cirka 5 millimeter tjockt. Lägg ägget i mitten och baka in det i korvköttsblandningen genom att nypa ihop kanterna runtom. Gör likadant med de resterande äggen. Sikta över lite mjöl över bollarna och rulla dem i det lättvispade ägget och slutligen i brödsmulorna. Hetta upp olja (ca 5 cm) i en kastrull och testa med en bit bröd, om brödet blir gyllene efter 1 minut är oljan tillräckligt varm. Lägg försiktigt ner bollarna i kastrullen och fritera dem i 4–5 minuter eller tills de är gyllenbruna. Om de blir bruna för snabbt, sänkt värmen snabbt så att de inte blir brända. Låt rinna av på lite hushållspapper och halvera dem sedan precis innan servering.
Bjud även på: 5 fantastiska drinkar
Av: Joanna Farrow
Foto: Maja Smend