3 enkla recept på julgodis med kola, mint och pepparkaka
Videotutorial: Julgodis med polkagris och After Eight
Här är tre supergoda recept för kola-, mint- eller pepparkaksälskaren! Välj mellan smakerna: mintiga chokladbräck med polkagris och After Eight, salta chokladrutor med Dumle och tranbär, eller nötig chokladbräck med pepparkaka. Varje recept är beräknat för en hel plåt – så räkna med mycket gott. Självklart kan du göra alla tre recept på en plåt i stället för varsin om du vill hålla ner på mängden. Dela då varje receptanvisning på tre.
Så gör du salta chokladrutor med Dumle och tranbär
För en plåt behöver du:
1 000 gram ljus choklad
880 gram Dumle-kola (4 påsar med Dumle á 220 gram)
Topping: Flingsalt, tranbär och salta kringlor
Gör så här:
- Ta fram en plåt och bakpapper.
- Värm 1 000 g ljus choklad i vattenbad eller kastrull, tills den smälter. Se till att inte värma chokladen för mycket.
- Häll hälften av chokladsmeten på bakpapper på plåten (spara resten). Bred ut jämnt med en slickepott tills chokladen täcker hela plåten.
- Hacka kolorna fint. Och sprid ut dem över den mjuka chokladen.
- Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
- Häll resten av chokladsmeten över plåten och bred ut jämnt tills den täcker hela plåten.
- Tryck ner salta kringlor i den varma chokladen. Strö över tranbär och flingsalt.
- Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
- När chokladen stelnat, bryt den i ojämna bitar eller skär den i rutor med en kniv och servera!
Så gör du mintiga chokladbräck med polkagris och After Eight
För en plåt behöver du:
500 gram ljus choklad
500 gram vit choklad
600 gram After Eight (1,5 halvt paket á 400 gram)
Topping: 300-400 gram polkagris
Gör så här:
- Ta fram en plåt och bakpapper.
- Värm 500 g ljus choklad i vattenbad eller kastrull, tills den smälter. Se till att inte värma chokladen för mycket.
- Häll chokladen på bakpapper på plåten. Bred ut jämnt med en slickepott tills chokladen täcker hela plåten.
- Lägg After Eight-bitarna sida vid sida på plåten och låt dem sjunka ner i den ljumma chokladen.
- Ställ plåten i kylen så att chokladen stelnar.
- Värm 500 gram vit choklad. Häll den smälta chokladen över plåten. Bred ut jämnt med slickepotten tills chokladen täcker hela plåten.
- Lägg polkagrisen i en genomskinlig plastpåse och krossa den med en brödkavel.
- Strö ut polkagriskrosset över den vita chokladen
- Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
- När chokladen stelnat, bryt den i ojämna bitar och servera!
Så gör du nötig chokladbräck med pepparkaka
För en plåt behöver du:
1 000 gram ljus choklad
700 gram pepparkaka
Topping: Pistagenötter, mandel och russin
Gör så här:
- Ta fram en plåt och bakpapper.
- Värm 500 g ljus choklad i vattenbad eller kastrull, tills den smälter. Se till att inte värma chokladen för mycket.
- Häll hälften av chokladsmeten på bakpapper på plåten (spara resten). Bred ut jämnt med en slickepott tills chokladen täcker hela plåten.
- Lägg pepparkakorna i en genomskinlig plastpåse. Krossa pepparkakorna med en brödkavel till små bitar.
- Häll pepparkakskrosset jämnt över plåten och låt det sjunka ner i den ljumma chokladen.
- Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnar.
- Häll resten av chokladsmeten över plåten och bred ut jämnt tills den täcker hela plåten.
- Hacka nötterna, mandel och russinen. Strö sedan ut blandningen jämnt över plåten över den varma chokladen.
- Ställ plåten i kylen tills chokladen stelnat.
- När chokladen stelnat, bryt den i ojämna bitar och servera!
Tips: Låt fantasin flöda när du väljer topping!
Om du inte gillar nötter eller frukt kan du byta ut mot en topping med Non stop och vit choklad. Tänk pepparkakshus!
Du behöver gröna och röda Non stop och 100 g vit choklad.
Hacka Non stopen, strössla sedan ut den över plåten.
Värm upp chokladen långsamt tills den smälter.
Häll den smälta chokladen i en spritspåse och dra smala diagonala streck över plåten.
Videojournalist, videoredigerare, videofotograf: Katarina Mattsson
Läs mer:
Gin & Tonic spetsad med glögg – så gör du årets juligaste GT
Perfekt för glöggfesten! Blossa släpper eget glubbel
Blossa glögg 2019 – så smakar årets upplaga