Populärt: Serietips Trender Filmtips Intervjuer Resguider

Därför höjer Fotografiska priset för män på Internationella kvinnodagen

08 mar, 2017
AvJoel Linde
"Förhoppningsvis kan denna "orättvisa" entréavgift bidra till att samtal och diskussioner startas."
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Fotografiska museet i Stockholm höjde priset på inträde under onsdagen den 8 mars, alltså Internationella Kvinnodagen – men bara för män.

Så här skriver de till bilden som delades på Facebook:

”I dag är det Internationella Kvinnodagen, och för att uppmärksamma en påtaglig orättvisa, höjer vi entréavgiften med 13% för män! Det är lika många procent som män fortfarande tjänar mer än kvinnor enligt SCB – Statistiska centralbyrån.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Förhoppningsvis kan denna ”orättvisa” entréavgift bidra till att samtal och diskussioner startas. De extra intäkterna skänker vi till Rättviseförmedlingen

Bilden har gillats runt 10 000 gånger och delat över 1 500 gånger på fyra timmar. Men vissa är också upprörda över att de tycker detta är orättvist.

Fotografiska marknadschef, Karl Skoog, ser det på ett annat sätt.

– Vi vill belysa ett problem och en ojämlikhet och få igång en dialog. Kanske inte med oss utan bara få igång ett samtal – och det gick ju oerhört fort att få det, säger han till Elle.

Annons

Vore det inte bättre att sänka priset för kvinnor i stället?

– Nej då är vi ju åter på att kvinnor skulle vara offer som får betala mindre. Då är det bättre att män, som i snitt tjänar mer, får betala lite mer i stället.

Hur har reaktionen från besökarna varit i dag?

– Bara tummen upp och positiva reaktioner. Det har varit någon man som tyckte att det var orättvist och blev lite arg och upprörd, men vill man inte betala 17 kronor mer så är man välkommen imorn igen.

Vissa kommenterar på Facebook att detta skulle vara olagligt. Hur har ni tänkt kring det?

– Det har vi inte tänkt kring. Om det är någon som skulle ta illa upp och anmäla så får vi hantera det då och då blir det ännu en viktig diskussion att ta. Men vi är glada att vi har fått igång en debatt kring det här.  Li

Somliga hävdar också att det inte ens finns något lönegap.

lonegap
lonegap-man-kvinnor

Så hur är det egentligen?

Statistik från Medlingsinstitutet i samarbete med Statistiska Centralbyrån visar att kvinnor i snitt har 12,5 procent lägre lön än män. Det är den så kallade ovägda löneskillnaden som inte tar hänsyn till ålder, yrke och andra faktorer.

Annons

Man kan också använda sig av standardvägning för att få fram löneskillnader. Då räknas sektor, yrke, utbildning, ålder och arbetstid in och där hamnar löneskillnaden på runt 5 procent. Den skillnaden kallas också för den oförklarade löneskillnaden eftersom den inte kan förklaras av variablerna som används för officiell statistik. Det innebär alltså att kvinnor med samma utbildning som utför samma jobb, i snitt tjänar 5 procent mindre än män.

Lönegapet verkar alltså inte vara en myt.

Mer om Internationella kvinnodagen:

10 kvinnor berättar: ”Så har vi kränkts på grund av vårt kön”

12 framsteg för världens kvinnor under förra året

Annons