Emma Örtlund designar Rosa bandet 2022
Det har varit bråda tider för Emma Örtlund. Senaste tiden har hon både spelat in uppföljaren till Catwalk – från Glada Hudik till New York och dokumentären Det kunde varit vi, om hur funktionsvarierade människor behandlats i Sverige genom åren. Men när hon fick frågan om att designa årets rosa band för Cancerfonden tvekade hon inte en sekund. Att engagera sig i kampen mot cancer är självklart för Emma, som förlorade sin mamma för sju år sedan.
– Jag kände att jag ville göra detta eftersom mamma hade äggstockscancer. Hon blev bara 65 år. Ingen ska behöva dö i cancer – alla borde få överleva, säger Emma Örtlund.
Cancerfondens Rosa bandet-kampanj pågår under oktober med syfte att samla in pengar till forskning och sprida kunskap om sjukdomen. Årets sammetsmjuka, bubbelgumsrosa band pryds av budskapet NOW! i mintgrönt ackompanjerat av en neongul blixt. När Emma tog sig an uppdraget blev startpunkten en tidsepok hon fastnat lite extra för.
– Det var svårt att designa och jag kände att jag ville ha det i min stil: Färgglatt och 80-talsinspirerat. Jag började med att skriva ner mina tankar om hur jag ville att det skulle se ut. ”Now” betyder ju nu – alltså det är nu det gäller – inte sedan.
Det handlar både om att ge forskarna möjlighet att hitta svaren som kan rädda fler från cancer, men även om att genom sitt budskap och pigga design uppmuntra oss att leva i nuet. Att det var just 1980-talet som inspirerade Emma i designarbetet med det rosa bandet var givet. Hon älskar allt med det glada, optimistiska årtiondet, från pasteller till tuperat hårsvall. När hon går på loppisar och secondhand – ett fritidsintresse hon gärna ägnar sig åt – är det alltid 1980-talets kläder och accessoarer hon är på jakt efter.
Vad är det med 80-talet som lockar dig?
– Det är mycket tack vare mina systrar, som var tonåringar på 80-talet. Det är synd att jag inte fick vara tonåring då … jag är ju född -87. När jag var liten såg jag hur de speglade sig och gjorde sig fina i håret och sminkade sig. Men jag började gilla 80-talet ännu mer när jag var i 20-årsåldern. Jag gillar färgerna, man blir så glad av dem! Och frisyrerna!
Åh, då förstår jag att dina systrar har betytt mycket för dig stilmässigt.
– Jag tyckte de var så häftiga. De ville likna Lili och Susie, så det var mycket hårsprej och tupering. Jag minns att mamma brukade koka sockervatten som de tuperade håret med. När det regnade smakade det socker, haha. Det är fina minnen, säger Emma Örtlund och fyrar av ett av sina många hjärtliga skratt.
Hon förklarar att hon också vill att det rosa bandet ska vara en viktig glädjespridare med sina pigga färger och design. Och bandet, och det tillhörande armbandet, har onekligen en hoppfull utformning.
– Det ska kännas roligt att få köpa rosa bandet, inte sorgligt … Jag vill att det ska vara lite annorlunda i år.
Att ha en närstående som drabbas av cancer är fruktansvärt. Vad kan man göra för att hitta lite tröst i allt det mörka?
– Det bästa är att försöka göra roliga saker tillsammans. Kanske ta en fika eller gå i en second hand-butik – om personen orkar det. Att skratta tillsammans eller ta hem kompisar och bekanta, så de får prata och umgås. Och ha roligt. Titta på gamla filmer, som inte påminner om sjukdomen, och prata om något annat för att skingra tankarna lite. Att försöka leva i nuet.
Du verkar alltid så positiv, trots alla tuffa motgångar. Hur orkar du alltid se livet så?
– Jag försöker. Ibland kan jag tänka negativt, så klart, eller vara på sämre humör. Det händer ju alla. Men jag försöker att fokusera på det som är roligt och fint. Just nu tänker jag på hur bra jag har det i min nya lägenhet och allt roligt som ska hända med filmen. Jag tänker på mina fantastiska systrar och försöker se det roliga helt enkelt.
Vad gör du helst en ledig dag?
– Jag brukar vilja gå en lång, härlig promenad. Sedan tittar jag gärna på gamla serier, som Skilda världar eller Varuhuset. Det är mycket från 80- och 90-talet. Jag brukar även prata med mina kompisar och systrar, eller pyssla och skriva brev. Jag tycker sådant är jätteroligt.
Emma Örtlund håller just på att bo in sig i den nya lägenheten i Värnamo. Hon har lämnat Gislaved, som hon förknippar mycket med gymnasietiden och mobbing, bakom sig. I sitt Sommar i P1 2020 berättade Emma öppenhjärtigt om det och livet med en funktionsvariation och epilepsi, den traumatiska upplevelsen att förlora sin mamma – men också om allas rätt att få skina.
Du har gått på catwalken, spelat in film, sommarpratat, delat ut pris på ELLE-galan – och designat ett rosa band. Vilken är nästa stora dröm att förverkliga?
– Jag vill göra min egen film: Mitt liv som Emma. Den ska handla om när jag var mobbad i gymnasiet och fram tills jag kontaktade Pär (Johansson, Glada Hudik, reds anm).
Spelar du själv huvudrollen?
– Nej det skulle vara en skådespelerska. Jag skulle vilja att Alba August spelar mig. Det skulle vara jätteroligt, säger Emma Örtlund med ett leende.
Fakta
Namn: Emma Örtlund
Ålder: 34 år. Familj: Pappa Kjell, fem äldre systrar.
Yrke: Modell och skådespelare, känd från filmen Catwalk – Från Glada Hudik till New York.
Bor: Värnamo.
Aktuell: Designer av Cancerfondens rosa band 2022 och i nya Viaplay-dokumentären Det kunde ha varit vi, med premiär 2023.
Foto: Alexander Crispin