Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

12 saker alla önskade sig i födelsedagspresent på 90-talet

05 mar, 2022 
AvJessica Rådne
bild ur filmen house party
Minns du tiden då önskelistan var fylld av lekfulla statusprylar att visa upp i skolan dagen därpå? Här är det vi ville få i födelsedagspresent på 90-talet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
7 saker vi minns från 90-taletBrand logo
7 saker vi minns från 90-talet

Som skolbarn var födelsedagar kanske det viktigaste som fanns. Då visste vi att alla i klassen måste ställa sig upp och sjunga Ja må hon leva, att vi får ta med och bjuda på Big Pack-glass på fritids, och att det till helgen vankas barnkalas med massvis av presenter. Vad stod då högst upp på önskelistan? Spana in nedan, och se om du håller med!

LAVALAMPA

lavalampa
Lavalampa på rummet var ett måste.

Lavalampan kom redan på 60-talet och gjorde sedan storartad comeback på 90-talet. De många färgerna på waxet och vätskan som det rörde sig i var förtrollande. Vissa lampor innehöll även glitter, vilken fröjd! De hade också olika form på fötterna, vissa riktigt coola modeller såg ut som rymdskepp.

Annons

CD-FREESTYLE

freestyle i olika modeller
Freestyle fanns i många olika modeller, vilken önskade du dig?

En CD-freestyle att köra ned i fickan på jeansjackan var något vi gick och längtade efter. När vi väl fick en insåg vi snart att CD-skivan hoppar ur spår om vi till exempel far fram på cykel eller inlines samtidigt som vi försöker digga till favoritlåtarna.

UPPBLÅSBAR RYGGSÄCK

uppblåsbar ryggsäck
Lyckan i att få blåsa upp sin väska en gång om dagen!

Hur coolt var det inte att väskor plötsligt gick att blåsa upp, och att alla i klassen kunde se rakt in i allt vi bar runt på? Det kändes som den perfekta accessoaren att rocka.

Annons

POGS

pogs
Ingen kunde reglerna, men alla skulle leka med Pogs.

Samlarobjektet nummer ett under stora delar av 90-talet var Pogs. De små brickorna fanns i papp, hårdplast och metall, och samlades i rör – ju längre rör desto bättre. Vad ingen visste då var att ordet Pog kommer från det hawaiiska juicemärket Pog som använder de runda brickorna som kork för att försegla sina förpackningar.

SPICE GIRLS-PRYLAR

samling av spice girls-bilder
Spice Girls-bilder fick ingen nog av, visst?

Precis allt med Spice Girls på kändes åtråvärt på 90-talet. Vi önskade oss samlarkort, t-shirtar, CD-skivor, dockor, pennfodral och tygkassar med tjejernas tryck på.

Annons

BUFFALOSKOR

buffaloskor
Hög snubbelfaktor på Buffaloskorna.

Ju högre desto bättre var devisen när det kom till Buffaloskorna. Hittade man inga i det äkta Buffalo-märket fick det duga att önska sig ett par vanliga hederliga jympapjucks med rejäl platå.

DATE-PARFYM

date-parfymer
Date-dofterna var favoriten att spreja på oss.

Parfymen som doftade som Pamela, Judy, Robyn och Lina var viktig för att visa sin identitet. Du skulle med fördel önska dig en flaska vars omslagstjej liknade dig åtminstone lite, till exempel någon med din hårfärg eller klädstil på.

Annons

MY LITTLE PONNY

my little pony
My Little Pony-leksaker i drivor var något vi alltid ville ha.

My Little Pony gick att samla på i oändlighet. Det spelade ingen roll att vi redan hade sjuttioelva stycken, det fanns alltid en ny pony att önska sig i present.

BARBIEHUS OCH BARBIEBIL

barbiehus
Ett Barbiehus var få förunnat.

Ett annat samlarobjekt var definitivt Barbie. Dockor i alla hår- och hudfärger, med en garderob som aldrig tycktes sina, var vad vi strävade efter.

Annons
barbiebil
Barbiebil var en lyxig present.

Tillhörde du dessutom någon av de lyckliga som fick ett Barbiehus eller en Bariebil i present så var din status som världens bästa lekkompis säkrad en bra tid framöver.

TAMAGOTCHI

tamagotchi
Tamagotchi i mängder, ja tack.

Att få ta hand om ett litet liv som skulle äta, sova, leka och uträtta sina behov.. vilken fröjd det fanns i den där minidosan med pytteliten skärm. Vi ville förstås ha mer än en Tamagotchi, och önskade därför nya på födelsedagen.

Annons

Godisträd

En riktig höjdare var när någon av gästerna kom till ditt kalas med ett godisträd i present. Du vet ett sånt där man har kört ned en gurka i en kruka med godis, samt satt tandpetare med geléhallon i gurkan för att efterlikna en katus. Till varje barnkalas kom minst tre ungar med ett sådant godisträd, i tron om att just de varit mest påhittiga och kreativa i sitt presentval.

Slottstårta

kalastårta
Bästa kalastårtan!

På samma tema drömde vi om att få en tårta som såg ut som ett slott. Kanske var det någon av dina mor- eller farföräldrar som bakade en sådan och tog med till ditt kalas? En stor hit hur som helst!

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons