Annons

Annons

Här är det enkla knepet för att bli lyckligareDet har sedan länge varit känt att en kort tupplur om dagen gör att vi boostar både vår produktion och hälsa överlag. Nu visar en ny studie att vi även är lyckligare om vi får sova en stund mitt på dagen.

Forskare vid University of Hertfordshire bad över 1000 personer att betygsätta deras lycka och samtidigt få veta om de tar en tupplur varje dag och i så fall under hur lång tid. Deltagarna blev sedan uppdelade i tre grupper: de som inte tar en tupplur, de som tar en kort tupplur (kortare än 30 minuter) och de som tar en lång tupplur (över 30 minuter).

Annons

Forskarna kunde se att de deltagare som tog en kortare tupplur var lyckligare än resten av deltagarna. Cirka 67 procent av deltagarna i den gruppen ansåg sig vara lyckliga jämförbart med 56 procent av de som sov längre och 60 procent av de som inte sov en stund alls.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR FORMELN FÖR LYCKA

Men, det är alltså en kort tupplur – en så kallad powernap – som ökar vårt välmående. Längre tupplurer är istället associerade med hälsorisker. Enligt en studie från NASA kunde man se att en tupplur på 26 minuter ökade vakenheten med 54 procent medan timslånga tupplurer istället ökade risken för hjärtsjukdomar med hela 82 procent.

Trots så många positiva hälsoeffekter av powernaps är det få företag som låter sina anställda sova en stund under arbetstid. Fler borde kanske ta rygg på framgångsrika företag som Ben & Jerrys och Google som har installerat så kallade powernap-rum där anställda kan ta sig en snabb tupplur under dagen.

Källa: Redonline

(31)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
 
 
Annons

Laddar