Vi mår bäst av att göra ingenting, visar forskning

04 okt, 2017
AvMikaela Alex
Tillbaka på jobbet efter semestern? Det absolut smartaste du kan göra är inte att rivstarta med allt – utan faktiskt att inte göra någonting alls, enligt forskare. ”Det är fullständigt nödvändigt för oss”, säger psykologen Michael Guttridge.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Är du också mästare på att boka in varenda minut? Jobbet, middagar, bio, en eller annan utekväll – och så en snabb weekend till Dublin på det. Då är den här artikeln extra mycket till dig.

Nu visar nämligen flera studier att det vi mår allra bästa av att göra är … ingenting.

Michael Guttridge är psykolog med fokus på arbetsmiljö, och han förklarar varför vi borde lugna ner oss med planerandet.

– Att slösa bort tiden handlar om att ladda batterierna och sortera hjärnan. Att ta sig tid att vara stolt över att vara fullständigt, strålande improduktiv gör dig bättre på ditt jobb, säger han enligt Quartz.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Det som händer om man inte tar ordentliga pauser på jobbet är att man börjar zona ut under tiden man jobbar. Man kollar på klipp från helgens Premier League, surfar in på Aftonbladet.se för dagens sjuttionde gång eller bara kikar på ”roliga” Game of Thrones-länkar – samtidigt som man intalar sig att man multitaskar trots att man i själva verket tar oerhört mycket längre tid på sig för att göra klart de enklaste jobbsakerna. Du vet.

Annons

– Folk äter lunch vid sin dator – det är äckligt. De borde gå ut på en promenad, ta en kaffe och bara lämna jobbet, säger Guttridge.

Planera återhämtning

Även de aktiviteter vi planerar in, som är tänkta som återhämtning (till exempel att läsa en bok, se en film eller ta en promenad), kan ge oss en känsla av skuld och ansvar. Guttridge berättar om företagsledare han har träffat, som kollat film med snabbspolning för att snabbare få ”vilostunden” överstökad.

Men historiskt sett lönar det sig att tänka på ingentinget. Framgångsrika personer som Charles Dickens, Gabriel García Márquez och Charles Darwin är exempel på några som aldrig jobbade mer än fem timmar per dag, skriver Alex Soojung-Kim Pan, författare bakom boken Rest: Why you get more done when you work less.

Det är trots allt i vila som hjärnan återhämtar sig och kreativiteten gynnas.

– Det är inte bara nyttigt att slösa bort tiden, det är fullständigt nödvändigt för oss, säger doktor Guttridge.

Läs mer:

Trött på jobbet? Så behåller du produktiviteten!

Vill du byta bana? 11 tips som gör karriärbytet enklare

Annons