10 appar som guidar dig till ett liv i balans
1. Headspace
En omtalad klassiker som självklart måste nämnas i sammanhanget är Headspace. Appen grundades av Andy Puddicombe, som hoppade av skolan, blev en buddhistisk munk och efter tio år runt om i världen återvände till London och startade appen.
Tio minuters guidad meditation om dagen är premissen och några kända användare är Gwyneth Paltrow, Richard Branson och Emma Watson.
2. Flo
Att tracka sin menscykel hjälper dig inte bara att vara förberedd med några tamponger i väskan en gång i månaden. Genom att lära känna din kropp bättre får du insikt i hur hormonerna påverkar din sömn, vikt, sexlust, humör, sötsug och träningsresultat. Och det är här Flo kommer in i bilden.
I den lättmanövrerade appen får du en överblick över din cykel och kan lägga in allt från när din mens börjar till om du känner dig glad, ledsen, trött, förstoppad – och mycket mer. Du kan dessutom låsa den för obehöriga med pinkod eller face-id.
3. Alltrails
Naturen har stor inverkan på vårt välmående och med appen Alltrails: Hike, run & cycle kan du få hjälp att hitta guldkornen bland vandringslederna i över 100 länder. Du kan filtrera urvalet efter svårighetsgrad och kan söka specifika funktioner om du är ute efter – säg – hundvänliga stigar, barnvänliga leder, rullstolsanpassade trails eller vägar som leder till vattenfall eller grottor.
Sju miljoner användare och appens personal hjälper till att hålla informationen aktuell och riktig. Som en bonus får du även koll på din vandringsstatistik (tid, höjdmeter och sträcka) när du gått en led.
4. Nike training club
Som en personlig tränare i appform. Med Nike training club får du tillgång till över 185 träningspass – helt gratis. Det spelar ingen roll om du tränar varje dag eller inte har ansträngt en muskel på länge, i NTC finns det pass för alla nivåer och du kan välja att träna med endast din kroppsvikt, lätt utrustning eller full utrustning.
Passen är mellan 15 och 45 minuter och det finns workouts med fokus på olika kroppsdelar, men också fokus på exempelvis boxning, styrka, uthållighet och rörlighet. Sedan januari är även yogapass inkluderade.
5. Sleep cycle
Dålig sömn kan göra oss stressade och stressen påverkar i sin tur hur bra – eller dåligt – vi sover. Appen Sleep cycle fungerar som en intelligent väckarklocka som analyserar din sömn och väcker dig under lätt sömn-stadiet. Eftersom det är vårt naturliga sätt att vakna på bidrar det till att du känner dig mer utvilad och återhämtad.
Du behöver inte ha mobilen i sängen, Sleep cycle analyserar ljudet av dina rörelser och väcker dig vid det optimala tillfället någon gång under de sista 30 minuterna innan den ställda alarmtiden. Appen fungerar även om man sover fler personer i sängen.
6. Streaks
Streaks är appen som hjälper dig skapa goda vanor, oavsett om du vill få in mer vardagsmotion, öva på din franska, sluta röka, börja meditera eller läsa ett kapitel ur en bok. Uppbyggd som en to do-lista kan du lägga in upp till 12 individuella mål du vill genomföra varje dag. Tanken är att du ska göra dem flera dagar i följd och på så vis få en streak av goda vanor.
7. Daily yoga
Är du inget fan av dyra säsongs- eller klippkort på yogastudion, men älskar att utöva träningsformen kan du ha stor nytta av Daily yoga. Den hyllade och prisade appen innehåller flera hundra guidade yogaklasser, pilates, meditation, workshops och träningsplaner för alla nivåer. För nybörjaren finns bland annat ett tvåveckorsintro för att lära sig yogans grunder.
8. Moment
Våra telefonvanor underlättar mycket i vår vardag, men ibland kan det helt enkelt bli för mycket onödigt slösurfade. Med Moment kan du ta kontroll över din skärmtid och på så vis få mer tid över till det som är viktigt på riktigt.
Appen kartlägger och ger insikt i dina sociala media-vanor. Förutom att du får koll på hur mycket tid du lägger på de olika plattformarna kan du ställa in en daglig gräns på hur mycket tid du får lägga där.
9. Pacifica
Lär dig hantera negativa känslor, stress och ångest med Pacifica. Appen är baserad på KBT, mindfulness, meditation och avslappning och du kan tracka ditt humör och på så vis få hjälp att bryta negativa tankemönster.
I Pacifica kan du bland annat föra dagbok, utvärdera din dag och få verktygen du behöver för att meditera, sätta personliga mål och analysera ditt mående.
10. Way of life
Få en överblick över dina vanor – både bra och dåliga – med hjälp av grafer och diagram som visar dina framsteg. Du fyller själv i dina vanor och anger om det är en bra eller dålig vana, sedan får du påminnelser (om, och bara så ofta du vill) om du uppnår dina mål och vanor.
Tränar du så ofta du vill? Äter du mindre snabbmat? Tittar du för mycket på tv? Oavsett vilka vanor du vill få koll på kan du lägga in dem här. Det finns nämligen ingen gräns för hur många vanor du kan lägga in.
Foto: Imaxtree