Så enkelt tapetserar du med non woven-tapet – 7 steg

28 apr, 2016
Slipp förarbete, fula skarvar, otympliga tapetbord och svälltid. Med så kallade non woven-tapeter sätter du upp våderna direkt på en limmad vägg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons


Papperstapeter i all ära, men är du ute efter ett smidigt alternativ kanske non woven-tapet är något för dig.

Hos Boråstapeter kallas varianten Easy up och många andra företag har anammat tekniken, men kallar den då för något annat.

– De flesta tapeter som säljs är av Easy up-konceptet. Produkten tapet har verkligen utvecklats de senaste åren och idag är det mycket lättare att tapetsera, men det är det inte många som vet, säger Claudia Nilsson, Brand Communication Manager på Boråstapeter.

Med non woven-tapeter blir det enkelt att tapetsera om. Du slipper tapetbord, våderna behöver inte förlimmas och svälla och skarvarna blir i princip osynliga. Istället limmar du direkt på väggen och sätter upp de torra våderna därefter. Och eftersom non woven-materialet har hög opacitet behöver man oftast inte ens ta bort gammal tapet eller grundmåla väggarna innan uppsättning.

Så tapetserar du med non woven

Du behöver:

  • Roller
  • Pensel
  • Tapetkniv
  • Tråg
  • Svamp eller kökshandduk (för att torka bort eventuella limrester)
  • Tapetborste eller tapetspackel (för att släta ut tapeten på väggen)

Gör så här:

1. Se till att golvet är väl rengjort så att tapeten inte smutsas ner när den rullas ut. Börja gärna tapetsera vid ett fönster eller dörr. Kontrollera med ett lod att första våden sitter rakt.

Annons

2. Rolla tapetlim på väggen, cirka 2 till 3 våders bredd (1-1,5 meter). Vid kanter och lister kan pensel användas.

3. Ställ tapettråget på golvet och dra upp en våd. Fäst med någon centimeters överlapp mot taklisten och skär av tapeten vid sockeln.

Annons

4. Arbeta vertikalt med tapetverktyget, stryk lätt och försiktigt vid kanten mot den limmade väggen för att undvika att få lim på verktyget.

Steg fyra är att få bort luftbubblor och trycka ut limmet

5. Sätt nästa våd kant i kant med den föregående och fortsätt så. Släta ut som tidigare, även över kanterna så att våderna möts tätt.

Annons
Steg fem är att sätta nästa våd kant i kant med den första

6. Om du får lim på tapeten framsida bör du genast ta bort det med en blöt svamp.

Steg sex är att ta en blöt svamp och lätt stryka av tapeten för att få bort eventuella limrester

7. Vid fönster och dörrar kan våderna grovklippas först för enklare uppsättning för att sedan jämnas till när tapeten sitter på plats.

Annons

Ytterhörn:

1. Klipp eller skär av en våd från tapetrullen med marginal upp- och nertill. Ta hänsyn till eventuell mönsteranpassning.

2. Mät avståndet från ”sista” vådkant fram till hörnet. Lägg till 20 mm och skär eller klipp till bredden på den kapade våden. Limma och fäst sedan våden runt hörnet.

3. Ta den bortskurna längden som ska överlappa föregående våd cirka 10-15 mm och stryk lim på framsidan av den första våden med pensel. Sätt sedan våden ungefär 5 mm in. Annars finns risk att den rivs upp om man går mot hörnet. Torka bort överflödigt lim med blöt svamp.

Innerhörn:

1. Mät avståndet från sista våden till hörnet. Lägg till cirka 10 mm och skär eller klipp till bredden på nästa våd. Stryk lim på väggen och drygt en våd in på nästa vägg och fäst den tillskurna våden.

2. Stryk lim på framsidan av våden från hörnet med en pensel. Sätt nu den bortskurna våden ända in i hörnet och se till att den hamnar i lod. Torka bort överflödigt lim med en blöt svamp.

Källa och foto: Boråstapeter

Läs mer:

Så tapetserar du med papperstapet – steg för steg

Annons