Annons
Annons

ELLEs historia – så började det och så är det idag

Undrar du när första numret kom ut? Vem som startade ELLE från början? Eller hur många länder ELLE finns i? Här hittar du alla svaren – och lite till…

Så började det

Historien om ELLE tar sin start 1945 med en kvinna vid namn Helene Gordon Lazareff. Helene föddes i Ryssland 1909 men flydde med sin familj till Frankrike under revolutionen. Hon tog studentexamen i Paris och lyckades försörja sig genom ströjobb för tidningar som Daily News och Marie Claire. Sin stora kärlek mötte hon i Pierre Lazareff som när de möttes var chefredaktör för Paris-Soir. Tillsammans flydde de till USA när andra världskriget bröt ut i Europa 1939 och det var i USA som idén till ELLE föddes. I USA arbetade Helene för modetidningen Harper´s Bazaar och dagstidningen New York Times och hon insåg att ett sådant modernt magasin med kvinnor som målgrupp saknades i hemlandet.

Tillbaka i Paris efter kriget började hon arbeta med att förverkliga sin idé. Första numret av franska ELLE kom ut i november 1945. Längtan efter lyx och flärd hos de franska kvinnorna var enorm efter krigsåren och ELLE blev en succé. I ELLE uppmanades kvinnorna att ta för sig och att unna sig saker och läsarna älskade dynamiken och tonen i tidningen.

Berättelserna kring Helene själv är många. Hon beskrivs som en viljestark person, en kvinna som var snabb i sina omdömen och det var ingen tvekan kring vem som bestämde innehållet i tidningen. Att Helene upptäckte Birgitte Bardot, lanserade Twiggy och älskade Chanel säger en hel del om henne som person. På väggen i sitt arbetsrum hade hon alla omslagen av ELLE, tillsammans med två stora foton av sin man. Det sägs att hon alltid hade minst sex par skor under skrivbordet, fast sällan några på fötterna. 1988 dog Helene Gordon Lazareff, men hennes livsverk lever vidare runt om i världen. I Frankrike kommer ELLE fortfarande ut en gång i veckan, precis som den gjort sedan starten för sextiofem år sedan.

ELLE i världen

Lanseringen av ELLE runt om i världen startade 1983 då den amerikanska utgåvan kom med sitt första nummer och därmed blev andra land i världen med en ELLE-utgåva. Efter det utkom i tur och ordning brittiska ELLE, spanska ELLE, italienska ELLE och sedan den kinesiska ELLE i Hong Kong. I dag finns ELLE i 46 länder (siffror aktuella november 2016).

Länkar till alla ELLE-hemsidor i världen hittar du uppdaterade på vår Facebook-sida här >

Kuriosa

I juni 2006 kom ELLE Oriental. Den ges ut i Mellanöstern och i Nordafrika och görs i två versioner, ELLE Oriental och ELLE Alcharq. Oriental ges ut på franska i Libanon och Magreb (fransktalande Nordafrika: Tunisien, Marocko och Algeriet) och Alcharq på arabiska i Libanon, Syrien, Egypten och Jordanien. I oktober 2006 kom ytterligare en variant, ELLE Gulf Edition, som ges ut i Förenade Arabemiraten, Kuwait, Bahrain, Qatar, Oman och Saudiarabien. Både bild och text är där anpassad till de striktare normer och de religösa förbehåll som finns i området. ELLE Oriental är det första internationella magasinet som ges ut i området.

Annat som kan vara roligt att veta om ELLE är att tidningen i Belgien ges ut på två olika språk, det är exakt samma tidning men den ena är på flamländska och den andra är på franska. I Canada finns två helt olika editioner, en för franskspråkiga Quebec och en för det engelsktalande Canada. Den yngsta läsarkretsen har ELLE Korea, som bara ges ut i Sydkorea, Nordkorea har fortfarande kvar sin censur.

ELLE i Sverige

I Sverige lanserades ELLE 1988. Till en början var tanken att tidningen skulle komma ut med sex nummer per år, men succén var omedelbar och månadsutgivning blev en självklarhet redan från den första hösten. I dag säljer svenska ELLE 55 500 tidningar i månaden (TS 2016) och varje nummer har 188 000 läsare (Orvesto konsument 2016:2).

2007 köptes Hachette Filipacchi Sverige AB av förlaget Aller media och i mars 2008 uppgick Hachette Filipacchi Sverige AB i Aller mediaAB.

Första numret av ELLE som någonsin gavs ut var ett vårnummer som kom ut i mars. Anita Christensen var den första chefredaktören. Cia Jansson som är chefredaktör idag är den nionde i ordningen, se alla chefredaktörer nedan. (tidsangivelsen gäller det nummer de var chefredaktörer först respektive sist för)

Anita Christensen (mars 1988–december 1988)
Malou von Sivers (januari 1989 – mars 1990)
Eva Abrahamsson (april 1990 – juni 1996)
Hermine Coyet Ohlèn (juli 1996 – januari 1999)
Ulrika Norberg (februari 1999 – november 2000)
Moa Herngren (december 2000 – oktober 2001)
Hermine Coyet Ohlèn (november 2001 – april 2003)
Kristina Adolfsson (april 2003 – januari 2009)
Hermine Coyet Ohlèn (januari 2009 – oktober 2014)
Cia Jansson (november 2014 –

ELLE-galan

Som Sveriges främsta modetidning arrangerar ELLE dessutom den stora ELLE-galan varje år. ELLE delar då ut sitt prestigefyllda modepris till designers, fotografer, stylister och andra som utmärkt sig i modebranschen, framför allt i Sverige men pris delas även ut till internationella designers. ELLE-galan har en egen sida där du kan läsa om tidigare galor, vinnare genom åren samt se mingel från alla galafester genom åren. På ELLE-galasajten kommer du alltid kunna läsa det senaste om vad som händer kring och på galan – du hittar den senaste via menyn på elle.se. 

Förlaget

Svenska ELLE ges ut av Aller Media AB som ger ut fler än 40 olika tidningar i Sverige. Du hittar alla förlagets tidningar på www.aller.se.

Bland ELLEs systertidningar märks i Sverige ELLE Decoration ELLE mat och vin samt det manliga modemagasinet Café. Det har även givits ut ett antal oneshots knutna till de olika tidningarna, ELLE Lyx, ELLE Puls och ELLE Travel (ELLE), Sommarstället och Kök & Bad (ELLE Decoration), Vardagslyx och Grillfest (ELLE mat och vin) samt Cafè Collections och Cafè Sport (Cafè). 2014 bytte ELLE Interiör namn till ELLE decoration.


Annons


Annons

Laddar