Trendig art déco på nytt sätt – här är Georg Jensens nya cocktailkollektion
Att besöka Georg Jensens huvudkontor är ett äventyr och en dröm om man är det minsta intresserad av design, historia, silver och hantverk. Här finns allt det och lite till. Sedan Georg Jensen grundade företaget år 1904 har mängder av begåvade formgivare skapat vackra föremål tillsammans med ännu fler skickliga silver- och guldsmeder.
I det typiskt danska tegelhus som en gång byggdes för att rymma Royal Copenhagens porslinstillverkning ligger i dag både verkstad, arkiv, designstudio och administration – alla viktiga delar i ett företag som i dag har världsrykte.
Hantverket och det historiska arvet är viktiga delar av dagens Georg Jensen, och sedan designchefen Sanne Lund Traberg började i företaget för fyra år sedan har hon fler än en gång gjort djupdykningar i det imponerande arkivet med ritningar, skisser och föremål från företagets snart 113-åriga historia. Hon är utbildad industridesigner och har arbetat med olika företag och i olika material innan hon kom till Georg Jensen – bland annat har hon designat leksaker för Lego. Just bakgrunden som industridesigner och vanan vid olika material och arbetssätt ser hon som en styrka. Som designchef både formger hon själv och engagerar externa formgivare – ett exempel är Patricia Urquiola, som i våras lanserade en kollektion för företaget.
– När Patricia Urquiola kom hit till arkivet ville hon inte gå härifrån … Hon gjorde en serie vaser och skålar inspirerade av Sigvard Bernadottes bestick där vi verkligen fick utmana oss själva i produktionen, säger Sanne.
Silver och rostfritt stål är de två centrala materialen i Georg Jensens produktion, och utöver verkstaden i Köpenhamn där större silverföremål smids har man egna verkstäder i Thailand och Kina för rostfritt och smycken.
Arvet och Georg Jensens unika designspråk är centralt i alla nya produkter som tas fram, betonar Sanne, som upptäckte en stilmässig lucka när hon närstuderade arkivet. Här finns mängder av föremål i art nouveau, som var den förhärskande stilen kring sekelskiftet 1900 när Georg Jensen själv var aktiv som silversmed, och senare under 1900-talet skapades många vackra moderna föremål bland annat i samarbete med Sigvard Bernadotte. Däremot fanns det inte speciellt mycket art déco i arkivet, och eftersom det är en stil många inspirerats av de senaste åren såg Sanne en chans att fylla tomrummet genom att själv göra en nutida modern tolkning av art déco. Resultatet blev Manhattan, en cocktailserie gjord för hemmiljö men som andas storstad och elegans. Sanne arbetade mycket i arkivet för att hitta former som hon kunde anknyta till, bland annat serien Pyramid av Harald Nielsen från år 1922. Men hon la också in en stor del av sin personliga erfarenhet i kollektionen:
– I slutet av 1990-talet studerade jag på Parsons i New York – det var en helt ny värld som öppnade sig, fylld av drinkar och cocktails. Jag delade en lägenhet i Williamsburg med några andra, och när det var varmt på sommaren sov vi på taket – därifrån såg vi Manhattans skyline och Empire State Building, som alltid har fascinerat mig, berättar hon.
De formmässiga influenserna kombinerade med företagets unika kunskap om att tillverka föremål i rostfritt stål av högsta kvalitet var det Sanne Lund Traberg använde för att designa bland annat en champagnekylare, en cocktailshaker, en ishink och små brickor klädda med läder. För att säkerställa funktionen tog hon med sig tidigare prototyper till en bartender som fick komma med sina synpunkter.
– Det har tagit två år från idé till lansering.