Annons

Annons
ANNONSSAMARBETE MED NORDISK FILM

Sverrir Gudnason är galet lik Björn Borg i nya filmenHan har kallats världens bästa tennisspelare – men även stilikon, pionjär och glamorös kvinnokarl. Fascinationen för Björn Borg har aldrig slutat upphöra och i höst går den första spelfilmen om hans liv upp på vita duken. Vi blickar tillbaka på en stilsäker svensk stjärna.

Björn Borgs legendariska tenniskarriär tog sin början 1971, då han som 15-åring spelade sin allra första Davis Cup-turnering. Två år senare debuterade han i Wimbledon där han nådde kvartsfinal. Året efter det vann han sin första Grand Slam-titel i Franska Öppna i Paris. Därefter följde ett segertåg för Borg med hela fem raka titlar i Wimbledon. Borgs spel gjorde honom till världens bästa tennisspelare under en femårsperiod – och en av de allra bästa genom tiderna.

Men det var hans stil och spektakulära liv som gjorde honom även till en stjärna långt utanför tennisarenorna.

När hysterin var som störst samlades horder av – oftast kvinnliga – fans med tröjor med texten ”I love Borg” på arenorna (något som chockade den ganska konservativa tennis-publiken) och ofta uppstod närmast hysteri kring Borg. Något som under tidigt 1980-tal gjorde honom till världens tredje mest kända person efter Michael Jackson och Påven (!).

Trots framgångarna avslutade Borg chockartat spelarkarriären redan 1983 – innan han ens hade fyllt 27 år. Skälet till beslutet har alltid förundrat sportvärlden, men i en intervju i Sveriges Riksidrottsförbunds tidning Svensk idrott, förklarade Borg att han kände att han ”hade tappat den inre glöden” och att det kändes ”meningslöst att fortsätta.”

På tennisplanen var Borg reserverad och höll ständigt huvudet kallt, vilket ständigt frustrerade mer hetlevrade konkurrenter som John McEnroe och Jimmy Connors. Utanför tennisplanen – både under tiden som aktiv och som pensionerad – levde dock Borg ett glamoröst jetsetliv. Han flyttade tidigt till Monaco, och likt många andra svenska idrottsstjärnor efter honom, togs detta emot med stor kritik på hemmaplan och somliga kallade honom för skattesmitare.

Kritiken till trots, Borgs privatliv väckte såväl svensk som internationell nyfikenhet. Dåvarande frun Mariana Simionescu – en före detta rumänsk tennisspelare – och Borg kom snabbt att bli ett av dåtidens verkliga ”it-couples”, en slags föregångare till David och Victoria Beckham.

Bild från nya filmen Borg vs McEnroe. Bild från Nordisk film.

Parets flotta liv kantades av lyxiga fester på Rivieran, inte sällan iklädda spektakulära plagg – stora vargpälsar, guldlänkar och den tidens utsvängda byxor.

Även på tennisplanen var Borg i någon mån en rebell och pionjär i sin klädsel. Med sina kontrasterande färgglada tröjkragar, rutiga tröjor och knallröda träningsoverallsjackor under uppvärmningen utmanande han dåtidens ganska konservativa tennisvärld.

Borg, SF Studios 2017

I och med Björn Borgs intåg på världsscenen förändrades modebilden kring sporten – som inom vissa kretsar brukade kallas ”den vita sporten” på grund av den oskrivna regeln att man skulle spela i helvita kläder.

Utan Borgs små uppror mot tennisens traditionalism och överklasstämpel hade troligtvis inte senare världsspelare som Andre Agassi och Raphael Nadal kunnat spela i sina färggranna kläder.

Och då har vi inte ens nämnt det långa håret – som verkligen skiljde sig från många motståndares mer propra, korta frisyrer. Just den karaktäristiska frisyren är än i dag någonting många associerar med Borg.

Mode har fortsatt vara starkt förknippat med Björn Borg – även på senare dagar. För yngre generationer är det troligtvis fler som associerar namnet Björn Borg med ett klädmärke som säljer kalsonger och andra plagg än med en av världens bästa tennisspelare genom tiderna. Företaget Björn Borg AB drivs dock inte av Björn Borg själv, utan han sålde rättigheten att använda hans namn som ett varumärke år 2006 till ett inledande värde av 124 miljoner kronor.

Den 8:e september kommer storfilmen ”Borg” – den första spelfilmen som har gjorts om honom – skildrar tennisspelarens resa mot toppen med fokus på den legendariska Wimbledon-finalen 1980, där Borg vann den fem set långa rysarmatchen mot John McEnroe med 8-6 i avgörande set.

Drabbningen räknas än i dag som en av de bästa tennismatcherna någonsin och New York Times tennisorakel Neil Amdur har kallat den för tennisens ”enskilt mest tilltalande verk av magi”.

Borg, SF Studios 2017

Den nya filmen är regisserad av danske Janus Metz. Svenska Sverrir Gudnason syns i huvudrollen som Borg och amerikanska Shia LaBeouf som den evige rivalen John McEnroe.

Bild från nya filmen Borg vs McEnroe. Bild från Nordisk film.

Stellan Skarsgård spelar tränaren och mentorn Lennart Bergelin och Tuva Novotny porträtterar Björn Borgs första fru, den rumänska tennisspelaren Mariana Simionescu och Björn Borgs egen son, Leo Borg, spelar dessutom rollen som en ung Björn Borg i åldern 9–13 år.

Bild från nya filmen Borg vs McEnroe. Bild från Nordisk film.

Se trailern här:

Läs mer om filmen och köp biljetter (säljstart 24:e augusti). 

Fakta Björn Borg: 

Född: 6 juni 1956 i Stockholm.

Familj: Björn Borgs första ungdomsromans var med tennisspelaren Helena Anliot. Han gifte sig med den rumänska tennisspelaren Mariana Simionescu den 24 juli 1980 i Bukarest. De skildes 1984. 1985 träffade han fotomodellen Jannike Björling, med vilken han har sonen Robin (född 1985). De gifte sig aldrig. De skildes åt 1988. Björn har även varit gift med italienska sångerskan Loredana Berté, mellan 1989 och 1993. Sedan 8 juni 2002 är han gift för tredje gången med Patricia Östfeldt, med vilken han har sonen Leo (född 2003).

Meriter: 63 singeltitlar på ATP-touren. Elva Grand Slam-titlar, fem i Wimbledon och sex i Franska Öppna. Världsetta i sammanlagt 109 veckor.

Utmärkelser: Björn Borg är vid sidan av Ingemar Stenmark och Anja Pärson den ende som tilldelats Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet) två gånger; han fick utmärkelsen 1974 och (tillsammans med Stenmark) 1978. Borg utsågs 2000 av Svenska Idrottsakademin till Århundradets svenska idrottsperson.

Den nya filmen om Borg har även en facebooksida som du hittar här.  

(836)
(0)
Annons


Annons
Annons
För mode och beauty
i din inbox varje vecka
Annons

Laddar