Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriterELLE-galan

Så mycket solskydd ska du använda – egentligen

23 feb, 2023 
solskydd smörja
Vår och sommar i sikte och snart ska solskyddet på! Men även om vi är noga med att smörja oss är det inte helt lätt att veta – har jag smörjt tillräckligt?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE Talks - Clarins - Avsnitt 1Brand logo
ELLE Talks - Clarins - Avsnitt 1

De flesta vet att det viktigaste du kan göra för din hud är att skydda den mot solens farliga strålar. Men du kan ändå vara ute i solen med gott samvete och få en fin, gyllene färg.

Allt du behöver göra är att använda rätt produkter med hög solfaktor, smörja in dig regelbundet och framförallt – snåla inte med solskyddet.

spf
Hur mycket solskydd ska man applicera?

Vi tog oss en pratstund med en av Skandinaviens mest välrenommerade hudläkare, Dr. Michael Zangani om för att reda ut hur mycket solskydd man behöver använda och vilka ingredienser som är viktiga i ditt solskydd.

Annons

HUR MYCKET SOLSKYDD SKA MAN HA I ANSIKTET?

Dr. Michael Zangani påpekar att applicering av solskydd är något som de flesta vet är viktigt, men han menar att det behöver upprepas ofta, och att använda rikligt med solskydd för full effekt. Han betonar också hur viktig solen är, bland annat eftersom den ger oss D-vitamin som är viktig för vår hälsa.

Och det inte bara de ”vanliga” strålarna, som vi alla känner till, som är farliga. Både infraröda strålar och om att i princip hela ljusspektrumet kan påverka vår hud i upp till ett dygn efter att vi har exponerat den för solen.

– När huden blir solbränd skadas cellerna. Huden börjar flaga eftersom den förlorar fukt, och det uppstår en form av inflammation i huden. Det är därför den blir röd och varm, förklarar Zangani.

– Trots att en del till en början upplever att huden ser jämnare ut och att det blir mindre acne och orenheter, särskilt för de med många ärr, är glädjen tyvärr kortvarig. När solbrännan försvinner kommer nästan alla att uppleva ett förvärrat hudtillstånd, förklarar Zangani.

swatch solskydd
Tänk alltid mer än mindre när det kommer till solskydd.

Hur mycket solskydd ska man ha på kroppen?

Dr. Michael Zangani är glad att fler solskyddskrämer nu också innehåller antioxidanter. Det innebär bland annat att ett solskydd kan ha fler egenskaper än att bara skydda mot strålar.

Annons

– Mängden är lika viktigt som faktorn, så var generös. En tumregel är att ungefär en tesked är en lagom mängd för ansiktet och motsvarande ett shotglas är lagom för kroppen. Och med antioxidanter som ingrediens i solskyddskrämer kan skador också förebyggas och repareras, förklarar Dr. Zangani.

Hudläkarens 5 tips för val av solskydd

1. Mängd och applicering är nästan lika viktiga som hög solfaktor. Det är viktigt att smörja in sig varannan timme.

2 . Välj alltid hög faktor! SPF 30–50 rekommenderas

3. Mängden är lika viktigt som faktorn – så var generös. En tumregel är att ungefär en tesked är en lagom mängd för ansiktet och motsvarande ett shotglas är lagom för kroppen.

4. Glöm inte läpparna, de behöver också ett bra skydd. Var noga med att välja läpprodukter med hög solskyddsfaktor och applicera ofta!

5. Välj alltid makeup med äkta mineraler när du ska vara ute i solen. Sådana produkter täpper inte igen porerna när du svettas. Annan makeup i kombination med sol kan ofta ge akneutbrott.

Annons

ELLEs 3 solskyddsfavoriter med antioxidanter

Letar du högt solskydd med skyddande och stärkande antioxidanter för huden, leta inte längre än hit:

För känslig hy – Broad spectrum sun screen SPF50 – ZO skin health

Ett krämigt, men icke-kladdigt högt solkydd, späckat med antioxidanter och mineralbaserade solskyddsfilter för den hy som lätt blir röd och känslig.

Läs mer om produkten och köp den här.

ZO
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Lättflytande spf för ansiktet, Liquid sun shield – Dr.Brandt

Förutom att vara en dröm i sin tunna, lättflytande formula är Liquid sun shield ett 100% mineralbaserat solskydd för ansiktet med mycket högt UV-skydd samt antioxidantrikt extrakt från plankton.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

dr brandt
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Lätt täckande SPF, Derma defense – Dermaceutic

Med lätt tint ger denna SPF 50 med både UVA och UVB-skydd ten perfekt DD-dagligt skydd med hjälp av antioxidanten E-vitamin och fuktgivande xylitol.

Läs mer om produkten och köp den här. (reklamlänk)

dermaceutic
Klicka på bilden för att komma direkt till produkten.

Foto: TT

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons