Populärt: Bäst i testHudvårdHårvårdSe Min RutinSkönhetsredaktörens favoriter

Snällhet är den senaste trenden inom hudvård

19 aug, 2023 
AvKathleen Hou
Snällhet är den senaste trenden inom hudvård
Glöm avancerade anti-produkter och att lida pin för att bli fin. Den senaste trenden inom hudvård känns uppfriskande enkel: snällhet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Min rutin #12 – Hanna ArdéhnBrand logo
Min rutin #12 – Hanna Ardéhn

Fin hy har alltid betytt en sak – perfektion. Och det har i sin tur inneburit oändligt många olika sätt att försöka uppnå den. Medan somliga har sina gener att tacka (kan vi kalla det nepohud?) tar andra till filter, laser och hudvårdsrutiner som kräver en hel broschyr. I vår jakt på ”fin hy” har vi lagt oss till med en del ”ofina” hudvanor – pilla på blemmor, använda svidande ansiktsvatten som skadar hudbarriären och idogt klagande för att hyn inte alltid är felfri.

Men den senaste tiden har jag börjat notera en genuin snällhet i människors attityd till sin hy, något som jag också tycker mig märka bland flera hudvårdsmärken. Användandet av ordet anti-aging väcker numera debatt, snarare än undergivenhet. Våra finnar har fått en ny garderob full av små plåster prydda med Hello Kitty, regnbågar och blommor. Det råder en ansiktspositiv trend (det där med kindfettsugning tar vi en annan gång) och som ännu fler plåster på såren finns det en uppsjö av reparerande produkter till våra sargade hudbarriärer. I några av Sephoras senaste erbjudanden har värdeorden skiftat från ”exfolierar”, ”eliminerar” och ”bekämpar” till ”återuppbygger”, ”lugnar” och ”lindrar”.

Annons

Hudterapeuten Renée Rouleau, som arbetar med bland andra Demi Lovato och Lili Reinhart, har även noterat en förändring hos sina kunder.

– Jag möter en hel del människor som lever efter ”ska du vara fin får du lida pin”-filosofin, men de blir allt färre, berättar hon.

Makeupartisten Jaleesa Jaikaran, som arbetar med Sheila Atim, anser att vi helt borde omdefiniera vad fin hy egentligen är medan vi ändå är inne i ett skifte.

– ”Fin hy” är frisk hud som vi tar hand om, ingen är perfekt och det är den sanna skönheten.

Sunday Riley, grundaren av hudvårdsmärket med samma namn, lägger till att finhet och friskhet också innebär att inte skämmas för sin hy.

– Det första folk gör när de möter mig är att be om ursäkt för sin hy, säger Riley. ”Hej, jag heter Sarah och förlåt för hur jag …” Att bry sig om sin hud är det finaste vi kan göra för den, och inte förvänta oss att den ska vara perfekt jämt.

Skönhetsmärkena verkar också snappa upp den nya, mjukare attityden. Selena Gomez Rare Beauty-produkter har namn som verkar hämtade från en kurs i medveten andning. Hennes läppstift heter Kind words och en highlighter har fått namnet Positive light. Riley namngav en av sina nya produkter med tanke på sin tonårsdotter, ett serum som fått heta Be nice.

Annons

– Jag märkte att de ord hon använde för att beskriva sin hy var väldigt destruktiva, förklarar hon. Hudvård är omvårdnad och borde innefatta att acceptera sig själv utan att behöva trasa sönder sig.

Be nice innehåller 10 procent niacinamid, med fokus på att läka och lindra inflammation. Olays nya Niacinamide + peptide 24 hydrating moisturizer har hela 99 procent niacinamid och Dior Beautys uppdaterade Capture totale le sérum innehåller irisextrakt som skyddar huden från UV-strålning.

Det kanske låter som mumbojumbo, men sambandet mellan mental hälsa och hud är bekräftat. Mängder av studier har påvisat att stress kan trigga utbrott av psoriasis och eksem. Så nog låter det rimligt att det inte bara är psyket som mår bra av snällhet, utan även huden?

Amy Keller Laird, som grundat Mental, en plattform för mental hälsa och livsstil, håller med.

– På nittiotalet gömde vi våra acnepreparat, nu handlar det om acceptans. Det betyder inte att någon med allvarlig acne bara förväntas rycka på axlarna, vi vet ju att det faktiskt påverkar människor. Men om vi börjar se hud så som den verkligen ser ut förändrar det till slut vår uppfattning. Vi kan börja tänka: ”Jag är en människa och jag kan vara snäll mot mig själv, även när jag inte är perfekt.”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons