Balansera upp intaget av socker – med lax

02 maj, 2016 
AvLisa Arnell
Att socker är roten till allt det onda (eller ok, anledningen till en hel del mindre bra saker i alla fall) det vet vi. Nu visar en ny studie från UCLA att du kan motverka sockrets negativa konsekvenser. Och den kommer bland annat i rosa, simmande form.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det är omega 3-fettsyror i olika former som funnits motverka fruktosets negativa effekter på hjärnan. I studien fann forskarna att de hundratals förändrade generna i hjärnan, som är skadade av fruktos, kan leda till sjukdomar som diabetes, hjärt– och kärlsjukdomar och Alzheimers. Vad de också fann var att kost som är rik på omega 3 eller dokosahexaensyra (DHA) kan vända på de negativa effekterna som fruktos medför.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

DHA förekommer naturligt i hjärncellerna men inte i tillräckligt stor mängd för att bekämpa sjukdomar. Men man kan tillföra det – via vild lax, linfrön, chiafrön och valnötter.

– DHA påverkar inte bara en eller två gener, det förändrar tillbaka hela genmönstret till det normala, vilket är anmärkningsvärt, säger Xia Yang, biträdande professor i integrativ biologi och fysiologi på UCLA och en av författarna bakom studien.

Annons

Vägen till slutsatserna har gått via experiment där forskarna utbildat råttor i att hitta ut ur en labyrint. Därefter har de delat in dem i tre grupper. Ena gruppen med råttor drack vatten med fruktos motsvarande vad en människa får i sig om hen dricker en liter läsk om dagen, den andra gruppen drack också fruktosvatten men fick även äta en kost rik på DHA och den tredje gruppen drack vanligt vatten och fick ingen tillförsel av DHA.

Resultatet? Gruppen som fick fruktosvatten hade nedsatt minne och högre blodsocker, insulinnivåer och triglycerider (precis som i människor är alla tre kopplade till fetma och diabetes). Råttorna som druckit vatten med DHA hittade ut ur labyrinten lika snabbt som råttorna som drack vanligt vatten, vilket alltså tyder på att DHA eliminerar fruktosets skadliga effekter.

I slutet av rapportern avråder forskarna från efterrätter och läsk i allmänhet och rekommenderar oss att äta mindre socker (inget nytt med det). Men om du bestämmer dig för att gå bananas på dessertbordet till helgen – se i alla fall till att du då äter massa lax till middag!

Källa ELLE.com Foto Shutterstock

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons