Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkar

Laxgryta med rom och räkor

23 feb, 2024 
AvEva Boström
Recept på laxgryta med rom och räkor
Lisa Björner
Lyxigt god gryta med lax, rom och räkor i en krämig sås. Kanon som bjudmat om ni blir många!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.Brand logo
Brynt smörsås - perfekta kombinationen till torsk & primörer.

Laxgryta med rom och räkor

Den här lite lyxiga grytan lagar du på under en halvtimme.

Lyxigt god laxgryta med rom och räkor
Lisa Björner
Annons

4 portioner

Du behöver:

600 g laxfilé
1 dl lätt crème fraiche
2 dl grädde
1 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk hummerfond
1 fiskbuljongtärning
½ tsk sambal oelek
1 ½ msk vetemjöl
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
75 g röd stenbitsrom eller liknande
35 g babyspenat

Till servering:

200 g handskalade räkor
½ dl hackad dill
Kokt delikatesspotatis
Gröna ärter

Gör så här:

  1. Skär fisken i 3 x 3 cm stora bitar. Blanda crème fraiche, grädde, vitt vin, vatten, fond, buljongtärning, sambal, vetemjöl, salt och peppar. Sjud upp såsen under omrörning, sjud några minuter. Lägg ner laxbitarna att sjuda i såsen några minuter så de blir genomkokta. Blanda försiktigt ner rom och spenatblad och koka upp.
  2. Blanda räkorna med hackad dill och servera till grytan tillsammans med kokt delikatess-­potatis och gröna ärter.

Foto: Lisa Björner

Annons